Pézsmapocok (Ondatra zibethicus)

Menü megjelenítése

Feltöltés_info

A faj észlelésének feltöltése bejelentkezéshez kötött, melyhez regisztráció szükséges.

Pézsmapocok (Ondatra zibethicus)

Utolsó frissítés: 2023 augusztus 22.

Kinézete:
Bundája szürkés-barna, vöröses árnyalattal, hasi része világosabb. Erős koronaszőrei miatt kócosnak tűnik a bundája. Nagyméretű metszőfogai külső zománca sárga színű. Hátulsó lábán az ujjak között kis úszóhártyát visel. Ha úszik, teste kiemelkedik a vízből. Farka szőrtelen, pikkelyes, oldalról lapított, ez segíti az úszásban.

(Nutriával vagy fiatal hódokkal lehet összetéveszteni. De a nutriát hengeres farok jellemzi, míg a hódnak szélesen lapított, lapátszerű farka van. Úszáskor a nutriának is kilóg a háta a víz felszíne fölé, míg a hódnál csak a fej látszik ki.)
Testtömege 0,9-1,8 kg, testhossza 25-36 cm, farokhossza: 20-27 cm. Mellső lábnyoma 4 ujjas, a hátsó 5 ujjas, erős karmokkal.

Elterjedési területe:
Eredeti élőhelye Észak-Amerika. A prémje miatt nagyra becsült pézsmapockot 1905-ben Morvaországba telepítették be. Később sok állat kiszabadult az Európában és Oroszország ázsiai részén létrehozott prémfarmokról. Emiatt Franciaországban, Közép-Európában, Észak-Svédországban, Finnországban és Oroszországban széles körben elterjedt. Magyarországon az első példányt 1915-ben lőtték Németjárfalun. Jelenleg elvétve fordul elő a Duna és a Tisza mentén.

Élőhelye:
Sós és édesvízi élőhelyeken, tavak, folyók, patakok, csatornák környékén él. A pézsmapocok nappal és éjszaka egyaránt tevékeny. Az állatok egymáshoz közel élnek földalatti odúikban, ezeken belül pedig családi csoportokra oszlanak. A pézsmapocok a töltések mentén a sekély vizekben építi odúját. Ehhez kákát, sást és nádat harap le és halmoz fel. Az építmény akár 1,1 méter magas, átmérője 1,8 méter széles is lehet. A pézsmapocok általában víz alatti kijáratokat épít.

Szaporodása:
A párzási időszak északon március–szeptember között van, míg délen a téli hónapokban. A nőstény évente többször is ellik. A vemhesség 25-30 napig tart, ennek végén általában 5-6, de akár 11 utód is születhet. Az elválasztás 3-4 hét után történik meg. A fiataloknak a felnőttek territoriális viselkedése miatt, az elválasztás után azonnal saját területet kell keresniük.

Táplálkozása:
Tápláléka szinte kizárólag vízinövények; esetleg kagylók, békák és halak; ha lehetőség van rá, állati dögöket is fogyaszt.

Védettség:
Inváziós faj, Magyarországon egész évben vadászható.
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a besorolása: Least concern (nem veszélyeztetett).