Kanadai lúd (Branta canadensis)

Menü megjelenítése

Feltöltés_info

A faj észlelésének feltöltése bejelentkezéshez kötött, melyhez regisztráció szükséges.

Kanadai lúd (Branta canadensis)

Utolsó frissítés: 2023 augusztus 24.

Kinézete:
Testhossza 80–105 cm. Háta barnás, melle világos. Nyaka feltűnően hosszú. A fekete fej és nyak fehér „szakállal” megkülönbözteti a többi lúdtól. A fiataloknál ez a torokszíj még világosbarna, a fej és a nyak barnásfekete.

Elterjedési területe:
A kanadai lúd Észak-Amerika tundráin és füves pusztáin őshonos vonuló faj. Terjeszkedése során természetes úton is elérte Európát - a befogott, gyűrűs egyedek adatai szerint -, de emellett betelepítése is megtörtént. A kontinens északi országaiban már stabil vad populációkat alkot (Nagy-Britannia, Skandinávia, Hollandia). A kanadai lúd hazánkban még csak esetlegesen fordul elő, de természetes életközösségeinkben nemkívánatos faj. Az elmúlt évtizedekben kb. 20 alkalommal észlelték nálunk.

Élőhelye:
A nagyobb állóvizeket kedveli.
A kanadai lúd csapatosan telepedhet meg városi környezetben is, ahol ürülékével, hangjával, állatokra és emberekre irányuló agresszivitásával okozhat konfliktusokat. Veszélyeztetheti az autós és a légi közlekedést is. Emlékezetes eset volt 2009 januárjában a New York mellett, a Hudson folyón kényszerleszállást végrehajtó Airbus, miután a hajtóművébe egy ütközés során kanadai ludak kerültek. Néhány városban már programokat indítottak a faj kipusztítása érdekében, azaz a kanadai lúd előbb-utóbb akár a hazai városi vadgazdálkodás körébe is bekerülhet.

Szaporodása:
Élethosszig tartó monogámia jellemzi. Nagy csapatokban mozog. Különálló párokban vagy kolóniákban fészkel. Fészkét a víz közelében szigetekre, bokrok alá teszi. A fészket a tojó építi fel, 4–8 tojása van. A költési idő 25–28 nap; mindkét szülő kotlik. A fészekhagyó kislibák 40–80 nap után repülnek ki.

Táplálkozása:
Főleg növényeket fogyaszt, amik eléréséhez az úszórécékhez hasonlóan a vízben tótágast állhat. Vándorlása alatt és télen a megművelt gabonaföldeken búzát, rizst és kukoricát is eszik. Kevés állati eredetű táplálék is szerepel az étrendjében.

Védettség:
A kanadai lúd október 1 – január 31. között vadászható. A kanadai lúd a hazai életközösségekben nemkívánatos, inváziós faj. Ezért esetleges előfordulásáról szükséges a megfelelően dokumentált informá¬ciógyűjtés. Az elejtett példányról fotódokumentációt kell készíteni és azt a Soproni Egyetemhez eljuttatni. Az elejtett példányt a fotódokumentáció elküldését követő két munkanapig meg kell őrizni.
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a besorolása: Least concern (nem veszélyeztetett).