Amerikai nyérc (Neogale vison)

Menü megjelenítése

Feltöltés_info

A faj észlelésének feltöltése bejelentkezéshez kötött, melyhez regisztráció szükséges.

Amerikai nyérc (Neogale vison)

Utolsó frissítés: 2023 augusztus 24.

Kinézete:
Szőrzete sűrű, a sötét feketés-barnától a világos barnáig terjed (télen sötétebb), a farok hosszú és bozontos, sötétebb, mint a törzs, a vége akár fekete is lehet. Az álla és az alsó ajak fehér
Testtömeg: 500-1600 g (hím télen), 400-800 g (nőstény télen); testhossz: 34-45 cm (♂), 31-37 cm (♀); farokhossz: 16-25 cm (♂), 15-21 cm (♀). Nyoma 5 ujjas, karmos.

 


Elterjedési területe:
Az amerikai nyérc csaknem egész Észak-Amerikában honos. Betelepített, vadon élő állományok honosodtak meg Izlandon, a Brit-szigeteken, Skandináviában, Finnországban, Kelet-Európában és Oroszországban. Magyarországon esetlegesen fordul elő, a Szigetközben volt pár évvel ezelőtti megfigyelése.

Élőhelye:
Territoriális faj. Folyók mentén, a sűrű növényzetű partrészeket kedveli, különösen ha köves/sziklás a part. Üreget használ búvóhelyként, ami lehet akár a sziklák között, vagy farakás, odvas fa, fatuskó alatt is. Néha az elhagyott borz vagy pézsmapocok várat is használja. Jól úszik és fára is tud mászni. Nappal és éjszaka is aktív.

Szaporodása:
Februártól áprilisig párosodhatnak a hímek a nőstényekkel. Promiszkuitás jellemzi, azaz egy hím több nősténnyel és egy nőstény is több hímmel párzik. A vemhességi idő 40-75 nap, de ebből csak 30-32 nap az igazi vehemépítés, előtte a nőstény szervezete késlelteti a beágyazódást, hogy a legmegfelelőbb időszakban szülessenek az utódok. Általában 4 kölyke van, de találtak már 11, sőt 16 utódot is. Az 5. héten elválasztja az anya a fiatalokat. 8 hetes koruktól vadásznak és őszre válnak önállóvá.

Táplálkozása:
Ragadozó faj. Rágcsálók, halak, rákok, kétéltűek, madarak alkotják a táplálékát. 

Védettség:
A faj nem szerepel sem a hazai vadászható, sem a védett fajok listáján.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a besorolása: Least concern (nem veszélyeztetett).