Mosómedve (Procyon lotor)

Menü megjelenítése

Feltöltés_info

A faj észlelésének feltöltése bejelentkezéshez kötött, melyhez regisztráció szükséges.

Mosómedve (Procyon lotor)

Utolsó frissítés: 2023 augusztus 22.

​​​​​​​Kinézete: 
A mosómedve hasonlít a borzra a fehér-fekete csíkozottság miatt. A világos pofán, a szemek vonalában fekete sáv húzódik (álarc), farka feketén gyűrűzött és a vége is fekete. (A hasonló nyestkutyának is van álarca, de a nyestkutya bundája nem tartalmaz fehér színt, valamint erős pofaszakálla van.)

A mosómedve lábfejei csupaszak. Teste szürkés-sárga, szürkésbarna, háta gyakran fekete. 
Testtömege 3-10 kg, testhossza 30-70 cm, farokhossza 20-25 cm. Nyomában 5 karmos lábujj figyelhető meg.

Elterjedési területe:
Észak- és Közép-Amerika közönséges faja. Európába betelepítették; Németországban (1934), Azerbajdzsánban és Belorussziában (1936) hoztak létre nagyobb állományokat, majd a II. világháború alatt egy tenyészetből is kiszabadultak. Jelenleg Lengyelország, Csehország, Svájc, Ausztria, a Benelux államok, Észak-Franciaország, Németország, Oroszország és a Balti államok területén fordul elő.
Magyarországon Lövőnél (Győr megye) és a Szigetközben figyelték meg korábban, de több észlelés is volt, főleg a Dunántúlon. Bizonyító példány került elő 1998. szeptemberében Gödöllőről, ahol egy vemhes nőstényt fogtak be. Napjainkban leginkább Pest megyei észlelései gyakoriak.

 Mosómedve mellső lábnyom (5 szétálló ujj, karmok; fotó: Dr. Szabó László)

 Mosómedve hátsó lábnyom (5 szétálló ujj, karmokkal, sarok is látszódik; fotó: Bócsi Balázs)
​​​​​​​

Élőhelye:
Elsősorban a vizes, mocsaras élőhelyeket, erdőket kedveli, de az emberi településeken is előfordul, bár hazánkban ez utóbbi még nem jellemző. Elsősorban éjszaka aktív. Jól mászik fára.

Szaporodása:
Poligám faj, fő szaporodási időszaka január-március közé esik, de elnyújtottabb is lehet. Az 1-6 utód kotorékban, odúban, sziklaüregben születik meg 60-70 napi vemhesség után. Csak a nőstény gondoz és együtt marad a kölykökkel a következő év tavaszáig.

Táplálkozása:
A mosómedve ragadozó faj, de táplálkozása alapján mindenevő; gyümölcsök, víziállatok, madártojás, fióka is előfordul a táplálékában, de lakott településeken a szemeteseket is felkeresi.

Védettség:
Inváziós faj, Magyarországon egész évben vadászható.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a besorolása: Least concern (nem veszélyeztetett).