Nutria

Menü megjelenítése

Feltöltés_info

A faj észlelésének feltöltése bejelentkezéshez kötött, melyhez regisztráció szükséges.

Nutria

Utolsó frissítés: 2023 augusztus 22.

Kinézete:
Szőrzete sötétbarna, de több árnyalatban, illetve számos más színváltozatban (pl.: ezüst, fehér) is előfordul. Pofáján világítóan fehér faciális maszk található, ahonnan hosszú, szintén fehér bajuszszálak erednek. Hosszú metszőfogait narancssárga színű zománc borítja.

Hátsó lábain nagy úszóhártyák helyezkednek el. Úszás közben a háta és a feje szigetszerűen emelkednek a víz felszíne fölé. Farka hengeres, a patkányéra emlékeztet.Sokan hiszik azt, hogy a nutria és a pézsmapocok (Ondatra zibethicus) egy és ugyanaz a faj, holott két, egymástól különböző állatról van szó. Nem ritka, hogy a hóddal (Castor fiber) is összetévesztik. A pézsmapocok farka hosszában lapított, ellenben a hódé széltében lapos. Úszás közben a hódnak jellemzően csak a feje látszik ki a vízből.

Egy fejlett nutria testtömege átlagosan 4-9 kg körül mozog (de vannak ennél nagyobb, 10 kg testtömeget is meghaladó példányok). Testhossza 40-70 cm, farokhossza 30-40 cm.

Elterjedési területe:
Eredeti élőhelye Dél-Amerika, Patagónia. Mára a világ számos pontján fellelhető pl.: USA, Kelet-Afrika, Dél-Korea, Japán, Franciaország, Németország, Olaszország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és még számos más országban. Európába a XIX. században került be, prémtenyésztési céllal, majd a farmokról elszabadulva, vadonélő, szaporodó állománya alakult ki. Hazánkban jelenleg inkább a nyugati országrészben gyakoribb, elsősorban a Szigetközben.

Élőhelye:
A nutria vízhez közeli életet él, így megtalálható folyó-, patak, csatorna- és tópartokon egyaránt, de brakkvizes élőhelyeken is előfordul. Kotorékokban, kisebb családi kötelékekben él.

Szaporodása:
Egész évben képes párzásra. A nőstény egy évben jellemzően kétszer fial. Egyes nőstény egyedek a fialást követő második nap után már képesek megint párzásra és vemhesülni. Alomszáma jellemzően 5-6 utód, de ez a szám néha meghaladhatja a 10-et is.

Táplálkozása:
Jellemzően növényi eredetű táplálékot fogyaszt. A vízparti növényzet teszi ki táplálékának jelentős részét, de előszeretettel fogyaszt kultúrnövényeket (pl. kukorica) is. Ezenfelül fészekpredáció és dögfogyasztás is előfordulhat.

Védettség:
Inváziós faj. Magyarországon nem tartozik a vadászható vadfajok közé, de védettséget sem élvez.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a besorolása: Least concern (nem veszélyeztetett).